Vad är ångestsyndrom?

å

Ångestsyndrom kännetecknas av upprepad, ihållande ångest som inte alltid är kopplad till specifika situationer eller stimuli. Det kan vara allmänna ångestsyndrom (GAD), paniksyndrom, social ångest, tvångssyndrom (OCD), posttraumatisk stressyndrom (PTSD), samt specifika fobier. Personer med GAD oroar sig konstant över dagligt liv, medan de med paniksyndrom upplever återkommande panikattacker. OCD innebär ofrivilliga och upprepade tankar, känslor och beteenden, och de med PTSD har ångest som en följd av traumatiska upplevelser.

Ångestsyndrom är ingen karaktärsbrist eller svaghet. Dessa är verkliga, seriösa medicinska tillstånd, precis som fysiska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar eller diabetes. Ångestsyndrom är bland de mest vanliga psykiska ohälsotillstånden, men lyckligtvis är de också bland de mest behandlingsbara.

Behandlingar för ångestsyndrom kan omfatta psykoterapi (t.ex., kognitiv beteendeterapi och exponeringsterapi), läkemedelsbehandling, mindfulness och andra former av stressreducerande tekniker. Det finns också självhjälpstekniker, livsstilsförändringar och naturliga behandlingar som kan hjälpa till. Identifiering och behandling av ångest är kritisk, då utan behandling kan dessa tillstånd begränsa en individs förmåga att arbeta, upprätthålla relationer och njuta av livet.

Kommentera

av Anna Kim