Beteendeterapi kan beskrivas som en samling metoder för behandling av olika psykiska besvär och sjukdomar. Dessa metoder bygger alla på samma grundläggande idé: beteenden – oavsett om de är hälsosamma eller ohälsosamma – är inlärda, vilket betyder att de kan ändras genom systematisk övning.
Beteendeterapi utgår från det beteendistiska perspektivet inom psykologin, vilket säger att allt beteende är inlärt. Antingen direkt genom egen erfarenhet, eller indirekt genom observation av andras beteende. I beteendeterapin är det främst en koncentrerad insats på det som händer här och nu. Det betyder att mindre fokus läggs på eventuella bakomliggande orsaker till beteendet.
Beteendeterapi delas oftast upp i två delar: klassisk konditionering och operant konditionering. Klassisk konditionering innebär att man kopplar ett visst beteende till något annat. Ett exempel på detta är att koppla en rädsla för spindlar till något lugnande och avslappnande. Operant konditionering, å andra sidan, fokuserar på att förstärka eller dämpa beteenden genom positiva eller negativa konsekvenser. Behandlingar inom beteendeterapi kan bland annat innefatta kognitiv beteendeterapi (KBT), dialektisk beteendeterapi (DBT), och tillämpad beteendeanalys (ABA).