Så fungerar Traceroute-verktyget

t

Traceroute, även känd som tracert på vissa operativsystem, är ett användbart verktyg för att analysera vägen som ett data-paket tar från en källa till en destination. Programmet skickar paket med en ökande TTL, ”Time To Live”-värde, till destinationen och hos varje router minskar TTL-värdet med ett tills det når noll, då returneras ett ICMP ”Time Exceeded”-meddelande. På så sätt kan man genom programmet spåra varje steg som paketet tar på vägen till sin målplats. Det hjälper användare att diagnostisera eventuella problem längs vägen, som saknade paket, långa svarstider eller omdirigeringar av trafik.

Traceroute-verktyget använder ett specifikt protokoll, vanligtvis ICMP (Internet Control Message Protocol), för att skicka dessa förfrågningar och för att samla data om varje hopp längs paketets väg. Resultatet av varje förfrågan visar IP-adressen för den aktuella noden, antalet hopps det tog för att nå den noden, och tiden det tog för paketet att nå noden från den ursprungliga datorn. Användare kan använda denna data för att identifiera eventuella flaskhalsar eller problem i nätverket.

Även om Traceroute är ett kraftfullt verktyg, finns det några begränsningar. Vissa routrar är konfigurerade att ignorera ICMP-requests, vilket innebär att de inte kommer att svara på Traceroutes förfrågningar. Detta kan leda till att vissa noder helt enkelt inte visas i resultaten. Dessutom kan programmet bara spåra paketens rutt i en riktning. Därför kan inte Traceroute visa eventuella förändringar i rutten på vägen tillbaka till källan.

Kommentera

av Mikael Patel