Det första du behöver förstå är att MIDI inte är ljud i sig, utan det är ett protokoll som skickar och mottar datainstruktioner. Dessa instruktioner kan vara allt från vilken ton som ska spelas, hur högt tonen ska vara, hur länge den ska hålla på, och mycket mer. I grunden kan du jämföra det med ett digitalt notblad: Ljudet kommer inte från notbladet, men det visar musiken hur den ska spelas.
MIDI-protokollet utvecklades ursprungligen för att kommunicera mellan olika musikinstrument och datorer, men dess användning har sedan utvidgats till andra områden, inklusive ljusstyrning, spel och mobil teknik. Varje MIDI-kanal kan skicka en exakt instruktion till en specifik destination, till exempel ett visst instrument eller en specifik parametrar i en mjukvarusynth. Därför kan en musiker, med hjälp av en MIDI-kontroller och nödvändig programvara, spela och styra en hel orkester av instrument från ett enda tangentbord.
Sålunda skapar MIDI en brygga mellan den fysiska världen och den digitala världen, vilket möjliggör friheten att manipulera och generera ljud på oändliga sätt. Det viktigaste är att MIDI-data kan redigeras och ändras i efterhand, vilket skiljer det markant från traditionell ljudinspelning. Genom att använda MIDI kan en artist enkelt ändra tempo, ändra tonhöjd, lägga till effekter och mycket mer, i efterhand och utan att förlora ljudkvalitet.